Insändare den 18 juli 2017 Tidningen Ångermanland/allehanda.se:

Härnösandsbor till länsmuseichefen: "Gör halt – förstör inte Spjutegården"

Svar på ”Ett klargörande – därför sade Länsmuseet upp hyresavtalet med Spjutegården” och ”Efter all uppmärksamhet – en förklaring kring den avstängda förlängningen av Murbergsvägen”, Ordet fritt 12 respektive 16 juli.

Föreningen Utveckla Härnösand har följt händelseutvecklingen av länsmuseets hantering av Spjutegården med stor bestörtning.

Spjutegården är för många Härnösandsbor inte bara ett näringsställe utan en given institution vid stora familjehändelser som dop, bröllop, begravningar och släktträffar.

Den gamla genuina miljön gör att många känner att aktuella familjehändelser sker i en miljö med kultur och sammanhang. Krögarna Mats Forsström och Ronny Larsson har drivit Spjutegården exemplariskt och med god mat och trevligt bemötande.

Den av länsmuseet gjorda uppsägningen känns mycket okänslig och ogenomtänkt. Jenny Samuelsson, länsmuseichef, och Brita Wessinger, ordförande i Stiftelsen för länsmuseet, har trasslat in sig ordentligt i frågan om avstängningen av länsmuseets infart.

Duon försöker att förklara att vägen är enskild som om de bedrev en enskild firma. Vägen, liksom länsmuseet i övrigt, ägs av länsmedborgarna och inget annat.

Att de hundra meter väg som nu stängts av skulle ha någon avgörande inverkan på länsmuseets ekonomi är naturligtvis en konstruktion. Att det skulle handla om säkerhet, samtidigt som trafik tillåts fullt ut inne på museiområdet, gör konstruktionen allt tydligare.

Länsmuseets ledning vill helt enkelt ta över Spjutegården och skapa en ny inriktning, därav uppsägningen av hyresavtalet och avstängningen av Murbergsvägen. Man försvårar för Spjutegården att överleva.

Föreningen Utveckla Härnösand uppmanar länsmuseet att göra halt, öppna avstängningen och ta tillbaka uppsägningen.

Om länsmuseet vill skapa något nytt, gör det då på ett sätt där ni inte förstör en viktig och populär inrättning.

För Föreningen Utveckla Härnösand
Uno Gradin
Ordförande
Svante Blomkvist
Styrelseledamot
Barbro Karlsson
Styrelseledamot
Evert Ljungström
Styrelseledamot
Lillemor Rodling
Styrelseledamot
Karl Spets
Styrelseledamot